maandag 17 augustus 2009

aardappelen uit de oven

Heel simpel, maar zo lekker!
En dit jaar voor het eerst met aardappelen uit de tuin. Die maken het nog lekkerder.

Kleine aardappelen (of grotere die je in lange partjes, in schijfjes of kleinere blokjes snijdt) goed wassen en met de schil in een ovenschaal uitspreiden. Overgieten met een beetje lekkere olijfolie en de olie samen met wat zout (zeezout of fleur de sel) en rozemarijn met je handen over de aardappelen verdelen. De aardappelen moeten langs alle kanten bedekt zijn met een dun laagje olie. Je hebt toch niet veel olie nodig, het wordt geen vette boel.

Die ovenschotel gaat dan voor langere tijd de oven in. De grootte van de aardappelen bepaalt de tijd. Als je met een vork in de aardappelen kan prikken is het goed, maar dat duurt toch wel even. In de tweede helft meng ik de aardappelen nog eens dooreen.
Ik reken een uur voor het totaal bovenaan in de warmste oven (ongeveer 220°).

In de zomer vinden wij het lekker met bijvoorbeeld kippensaté's en rauwe groenten.
Het gemarineerde vlees gaat dan na een tijdje op een rooster boven de aardappelen. Het vlees gaat sneller dan de aardappelen.

En dan noemen wij het 'nepbarbecue'. Dan weten we allebei wat wordt bedoeld.

Je kan in plaats van zout en rozemarijn bijvoorbeeld ook piri piri (potje met Portugees kruidenmengsel met zout) gebruiken. Dat geeft een heel andere smaak, je maakt het dan zo pittig als je wil.

Je kan een kipfilet in stukken snijden en dan de stukjes met wat olijolie en bijvoorbeeld piri piri in een diepvrieszakje stoppen en het toegevoegde in de stukken masseren. Je kan de blokjes meteen gebruiken of ze in de diepvries steken. (Je hoeft de blokjes niet op een stokje te prikken. Ze tussen de halfgare aardappelen leggen, kan ook. Dat geeft een ander resultaat. Het wordt niet knapperig zo. En dan is het voor ons geen nepbarbecue.)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten