maandag 15 juni 2009

Cupcakes


Omdat lang of meermaals rechtstaan niet altijd zo goed lukt en omdat dat bij het bakken van wafeltjes toch nodig is, zocht ik een alternatief.

Zou het wafeldeeg ook geschikt zijn om er cupcakes van te maken? Het is tenslotte op cakedeeg gebaseerd.

Het lukte. Ik bak op die manier 24 minitjes tegelijk en dan kan ik een kwartier zitten terwijl ze in de oven staan.

En in tegenstelling tot de wafeltjes, is het gemakkelijk om te variƫren met de smaken.


Cupcakes

  • maak eerst het basisdeeg (post van 15 juni)

  • voeg dan de smaken bij en meng alweer

Mogelijke smaken die ik testte en die lekker werden bevonden door mijn proevers.

  • cacao en/of chocoladedruppels

  • cacao en chocoladedruppels en zeste van sinaasappel (als het deeg te droog werd, is wat sap erbij ook ok) = mijn eigenste favoriet

  • speculoospasta
  • (zie foto)
  • speculaas- of koekkruiden

  • kardemom

  • kardemom en zonnebloempitjes bovenop het deeg
  • natuur

  • met citroenzeste en een druppeltje sap

  • ...

Hoeveelheden zie ik telkens op het moment zelf. Het deeg mag niet te nat en niet te droog zijn.

Omdat ik in een AGA bak, is tijd en temperatuur anders dan bij een gewoon fornuis. Ik neem aan dat je eens moet proberen hoe het bij jou best gaat.

Ik bak in de warmste oven die op bijna 220 graden staat en dan zijn de eerder kleine (bodem 38 mm) cupcakes klaar op een kwartier. Ze zijn dan ook mooi opgekomen.

Het is wel plezant om verschillende smaken tegelijk te maken en die mooi te presenteren.

Deze zakjes gaf ik rond Kerstmis aan helpende handen.

1 opmerking:

  1. Ik maar denken hoe kan dat nou dat ik dit bericht nu pas krijg. is het blijven hangen of zo.. dan wel erg lang.. maar je hebt foto's toegevoegd zie ik.. vandaar......
    zou ik he met een wafeltjes recept ook kunnen... cakes bakken????
    zoals ik al eerder vertelde.. dat gaat bij mij nooit goed....maar wie weet....

    grts
    frieke

    BeantwoordenVerwijderen